سه‌شنبه ۱۶ اردیبهشت ۱۳۹۹ - ۱۴:۲۳
نمازگزاران ۸ دقیقه از اول اذان صبح صبر کنند

حوزه/ مؤسسه موضوع شناسی احکام فقهی برای موضوع فجر صادق و وقت نماز صبح با حضور کارشناسان خود تحقیق میدانی را انجام داده و به این نتیجه رسیده است که نمازگزاران برای اقامه نماز صبح باید ۸ دقیقه از اول اذان صبح صبر نمایند و سپس نماز خود را بخوانند.

به گزارش خبرگزاری حوزه، مؤسسه موضوع شناسی احکام فقهی برای موضوع فجر صادق و وقت نماز صبح با حضور کارشناسان خود تحقیق میدانی را انجام داده است که نتیجه این تحقیق بدین شرح است:

موضوع شناسی فجر صادق و تعیین وقت نماز صبح

بعد الحمد والصلوة

یکی از مقدمات پر اهمیّت نماز که شناخت دقیق و مراعات آن واجب است، مسئله اوقات نماز است که تأثیر قطعی در صحّت نماز دارد، چراکه خواندن همۀ نماز پیش از وقت، هرچند از روی جهل به حکم یا موضوع یا سهو و غفلت باشد، باطل است؛ و بعد از وقت، حتی اگر لحظه‌ای گذشته باشد- قضا خواهد بود.

این وقت شناسی، در ماه مبارک رمضان اهمیت بیشتری پیدا می‌کند؛ زیرا نیت روزه و امساک بر اساس ابتدای وقت نماز صبح (طلوع فجر صادق) یعنی هنگام اذان صبح است و پایان روز ه‌داری و وقت افطار، ابتدای وقت نماز مغرب، یعنی هنگام اذان مغرب است؛ لذا در ماه مبارک رمضان، مؤمنان نسبت به این مسئله عنایت و حساسیت بیشتری دارند و سؤال های زیادی از سوی آنان مطرح می‌شود، هرچند اکثر مردم به اذان اعلامی صدا و سیمای جمهوری اسلامی اعتماد کرده و مطابق آن عمل می‌کنند و چنانچه بر اساس همان اعتماد و اطمینان نماز بخوانند و روزه بگیرند، صحیح و مجزی است همانگونه که در فتاوای برخی از مراجع معظم تقلید نیز به آن اشاره شده است. ولی از آنجایی که برخی از مکلفان نسبت به اذان صبح دچار تردید شده و از محضر رهبر معظم انقلاب اسلامی و برخی مراجع دیگر تقلید(دامت برکاتهم) استفتاء کرده‌اند و آن بزرگواران نیز پس از تحقیق موضوعی مسئله، نظر مبارک خود را اعلام فرموده اند: «که برای روزه داری و نماز، احتیاط کرده و از ابتدای شروع اذان صبح اعلامی از سوی صدا و سیمای محل، امساک کرده و از مبطلات روزه پرهیز کنند و برای بجا آوردن نماز صبح، دقایقی صبر کنند تا مطمئن شوند وقت نماز صبح فرارسیده است؛ لذا مؤسسه موضوع شناسی احکام فقهی برآن شد تا برای اطمینان بیشتر، پژوهشی میدانی انجام دهند، در نتیجه در سه نوبت در فصول مختلف سال، با حضور برخی از منجمان و اعضای ستاد استهلال و همراهی قریب به ۱۵ تن از فضلای حوزه علمیه قم در اوقاتی که مانعی مثل ابر و غبار در افق نبوده و مکان‌هایی که نور شهر و روستا یا تردد خودروها وجود نداشته، در فاصله حدود ۶۰ کیلومتر بیرون شهر قم با دقت تمام مسئله را بررسی و نتیجه آن را مطابق صورتجلسه پیوستی اعلام داشتند.

در سال جاری چون بسیاری از مؤمنان و حتی دفاتر برخی از مراجع معظم تقلید مسئله را جویا شدند، توجه مؤمنان را نسبت به مراعات همان احتیاطی که از سوی رهبر معظم انقلاب اسلامی و برخی دیگر از مراجع تقلید(دامت برکاتهم) توصیه شده است جلب می‌نماید: یعنی برای روزه داری از ابتدای اذان صبح امساک کرده و از مبطلات روزه پرهیز کنند و برای بجا آوردن نماز صبح، «۸ دقیقه از اول اذان» صبر کنند، اما نسبت به وقت اذان مغرب و افطار روزه، اذان اعلامی صدا و سیما کافی است و تفاوت قابل ملاحظه ای مشاهده نشده است.

موسسه موضوع شناسی احکام فقهی

رمضان المبارک ۱۴۴۱ه. ق

اخبار مرتبط

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha

نظرات

  • منتشرشده: ۵۷
  • در صف بررسی: ۰
  • غیرقابل‌انتشار: ۲
  • سمیه IR ۰۳:۵۹ - ۱۴۰۲/۰۲/۰۱
    ما یه عمر ماه رمضان، تکیه خودمون نماز جماعت رو ۵ دقیقه بعد از اذان میخوندیم اونم به خاطر اینکه نماز گزارها جمع بشن،امسال یه شیخی از قم امده گفته بهجت ۴۰ دقیقه بلکه بیشتر بعد از اذان صبح نماز جماعت میخونده،ما احتیاطا ۲۰ دقیقه بعد از اذان جماعت میخونیم،منم از لج امسال نماز جماعت ترفتم،امدم امروز تحقیق ببینم حرفش چقدر درسته به این سایت برخوردم،من مقلد کسی نیستم و نخواهم بود،الانم نفهمیدم فجر اول چند دقیقه بعد از اذانه،یا چیه اصلا،تو نور چراغها کی سپیده فجر رو میبینه،اسمان نصفه شب هم روشنه ،تیر چراغ برق و نور ساختمانها و ماشینها،لامپ خونه خاموش هم باشه بیرون روشنه هر موقع از شب،تشخیص سپیده سخته
  • صدرا IR ۰۱:۱۳ - ۱۴۰۱/۱۰/۲۸
    متن عربی
  • غلامرضا ضیایی DK ۱۰:۰۷ - ۱۴۰۱/۰۱/۱۸
    اگر طبق دستور قران عمل کنیم و تا تشخیص نخ سفید از سیاه ملاک گرفته شود در این صورت همان تشخیص چهره افراد می شود که در یکی از نظرات از حض رت علی روایت شده ، مگر معیار خدا و امام سهل نیست که مسئله را پیچیده کنیم ؟
  • ابوالفضل IR ۱۰:۲۹ - ۱۴۰۰/۰۲/۳۰
    نفر اول یک حرف بی منطقی زد و همه رو از اصل موضوع و مباحثه، دور کرد!
    • سیدمحمد IR ۰۵:۵۵ - ۱۴۰۱/۰۱/۱۳
      سلام علیکم من خودم به شخصا تا۴۰ دقیقه بعد از اذان فجر صادق پیدا میشه در آبادان
  • محمد IR ۰۶:۰۰ - ۱۴۰۰/۰۲/۱۰
    متاسفانه زمان اذان بخصوص نمازصبح دراهواز درست نیست بنده گاهی فجرصادق ک همان رشته سفیدی درآسمان هست گاها تانیم ساعت بعداز اذان مشاهده میکنم اصلاموقعی ک اذان میگه رشته سفیدی نیست وکاملاشب هست چرااصلاح نمیکنن یعنی چ آخه......من ازبیابان مشاهده میکنم ک دقیق باشه
  • به نام خدا IR ۱۴:۵۹ - ۱۴۰۰/۰۲/۰۴
    سلام دوستان واقعا این کارها برای چیه؟ اول اینکه نمیتونن ۸ دقیقه دیر بگن چون از اول همین اذانی که الان میگویند باید از مبطلات روزه پرهیز کرد. دوم اینکه چرا اینقدر همه چیز را درهم میپیچید؟خب حالا ۸ دقیقه نماز را دیر بخوانید،به کجای کارتان گره میخورد؟
  • مرضیه IR ۱۲:۰۹ - ۱۳۹۹/۱۱/۱۷
    مشکلی نیست اتفاقا اسلام گفته قبل نماز صبح دو رکت نافله صبح بخوانید خیلی ام ثواب دارد ثواب نافله صبح از نماز شب بیشتر بعد نافله ۱۰۰ مرتبه صلوات بفرستید بسیار ثواب دارد اگر این کار مستبحی انجام بعد هیچ شکی به وجود نمیاد نافله باعث میشه توجمون به خدا بیشتر و امادگی بیشتری برای حضور قلب پیدا کنیم
  • عباس IR ۰۶:۰۷ - ۱۳۹۹/۰۹/۱۸
    سلام،همان مرجع گفته که اول اذان صبح نخوریم،وپایان اذان صبح نماز بخوانیم. خود اذان گفتن حدود ۷دقیقه طول میکشد.مگه شما وسط اذان نماز میخوانی؟!
  • متین IR ۰۵:۲۵ - ۱۳۹۹/۰۸/۲۶
    سلام با تشکر از شما
  • علی IR ۱۵:۵۱ - ۱۳۹۹/۰۸/۱۵
    سلام علیکم. به نظر بنده هر ۳ مورد در مورد دولت متکبّر و مستکبر فرانسه باید انجام پذیرد در قالب هشدار جدّی تا دیگر بار چنین جسارتی به خرج ندهند این ها.
  • بنده خدا IR ۰۵:۳۹ - ۱۳۹۹/۰۷/۲۲
    سلام اینکه بعضی از دوستان میفرمایند که اذان رو هشت دقیقه از حالت حال حاضر دیر تر پخش کنند شدنی نیست آن هم به این علت که آنهایی که روزه واجب میگیرند به مشکل بر می خورند ضمننا این هشت دقیقه یک بازه زمانی است و چون محور زمین با زاویه حدود 37/5 درجه در حال گردش وضعی است و اینکه زمین در سطح خودش هموار نیست و هر زمانی و در هر سالی ممکن است پستی ها و بلندی ها متفاوت شود نمیتوان با دقت زمان اذان صبح را مشخص کرد واینکه کلا بعضی از احکام در طول زمان با توجه به شرایط زمانه متغییر میشود پس باید یک مبنا مشخص کرد و بر اساس آن مبنای موجود احتیاط لازم را به عمل آورد در نتیجه باید کسی که روزه میگیرد قبل از اذان امساک کند ‌و همه برای نماز صبح حداقل اگر مطمئن نیستند هشت دقیقه صبر کنند البته کسی که نماز صبح را اول وقت میخواند نیازی به این شرح ها ندارد الحمدالله که این همه انسان با تقوا و نماز خوان در جامعه داریم که همه موضع مشکلشان همان هشت دقیقه است بعضی ها یاد گرفتند فقط از اطراف خودشان بنالند ولی راضی نیستند کمی فکر کنند و بعد عمل کنند. یاعلی ((التماس دعا))
  • نشناس IR ۱۳:۱۸ - ۱۳۹۹/۰۶/۲۸
    این چه نظریه هست مگه ما مرجع تقلید نداریم
  • علی IR ۰۴:۴۵ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۷
    سلام خب چرا اذان رو ۸ دقیقه دیر تر نمیگین؟
    • محد IR ۰۱:۱۷ - ۱۳۹۹/۱۱/۲۱
      حرف درستیه. چرا به جای بیان مسئله با شک و یقین و... ساعت پخش اذان را درست نمی کنید؟ بنده شخصا به دلیل شغل رانندگی یه مواقعی در زمستان به محض پخش اذان صبح باید نمازم را بخونم و الا دیگه امکانش نیست و نمی تونم سرویس را برای نماز نگه دارم و لذا نمازم قضا میشه. حالا شما این طوری اعتبار رادیو وتلویزیون را هم زیر سوال می برید
    • IR ۰۵:۵۴ - ۱۳۹۹/۱۱/۱۸
      خخ
  • عبدالله IR ۱۲:۰۹ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۰
    باسلام وتشکرازاظهار نظر صریح بدون کلی گوئی ، برای حقیر 2سوال باقی مانده.1درلیالی مقمره چند دقیقه باید صبر کرد/برای مقلدین امام/2 زمانیکه باید صبر کرد برای همه افقهاست یاافق تحقیق شده؟
    • جواب IR ۰۱:۵۶ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۱
      آقای شبیری هم که مثل امام لیالی مقمره را قبول دارن، میگن: 10 دقیقه!
  • مستند جواز تقدیم اذان صبح بر طلوع فجر IR ۱۱:۳۲ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۹
    موضوع اذان صبح قبل از وقت ، برمی گردد به استثنایی که در این زمینه داریم . مرحوم آیة الله طباطبایی یزدی رحمة الله علیه در العروة الوثقی بعد از ذکر شرطیت دخول وقت برای اذان گفتن می فرماید : نعم لا يبعد جواز تقديم الأذان قبل الفجر للإعلام و إن كان الأحوط إعادته بعده. العروة الوثقی ج ۲ ص ۴۲۶ . (عروه ۶ جلدی) . یعنی بعید نیست جایز بودن تقدیم اذان قبل از فجر به خاطر اعلام ، گر چه احتیاط اعاده آن است بعد از طلوع فجر . البته جواز تقدیم اجماعی نیست لذا مثلا مرحوم آیة اللّٰه حکیم از مراجع ماضین ، این جواز را قبول ندارد .
  • شریعتی IR ۱۴:۱۹ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۸
    سلام عزیزان. این مسئله درمورد نماز صبح چیز تازه ای نیست من رساله آقای بروجردی را دارم از همانجا مطلب را برایتان نقل میکنم: نزدیک اذان صبح از طرف مشرق سفیده ای رو ببالا حرکت میکند که آنرا فجر اول گویند. موقعی که آن سفیده پهن شد فجر دوم و اوب وقت نماز صبح است. و آخر وقت نماز صبح موقعی است که آفتاب بیرون می آید. این فتوای آقای بروجردیست که همه مراجع قبل و بعد او هم همین را گفته اند. پس اذانی که رادیو پخش میکند مربوط به فجر اول است که هنوز وقت نماز نشده و بهمین دلیل می گویند 8 دقیقه صبر کنید تا فجردوم و وقت اذان صبح بشود. درحقیقت رادیو و تلویزیون باید در زمان فجر دوم اذان را پخش کند تا مردم به اشتباه نیقتند و زودتر از وقت نماز نخوانند.
    • سیداحمد IR ۱۴:۵۵ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۰
      اگر اینکار را بکنند، مردم به خوردن سحری ادامه میدهند و روزه ها مشکلدار میشه
  • حسینی IR ۰۹:۴۲ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۸
    أمدى جانم به قربانت ولى حالا جرا بیوفا حالا که من افتاده ام از پا چرا ٤١ سال از انقلاب و تشكيل ج ا ميگذره و مردم با همین اذان صبح اعلان شده از رسانه نماز صبح میخوانند . الان اون هم دوهفته از رمضان گذشته تازه آقایان به فکرشان رسیده. چرا ۴۱ سال تاخیر مگر وقت نماز مسئله ی جدیدیه که تا کنون مطرح نشده ؟ این در حالیست که در بسیاری از کشورهای اسلامی از ۴۰ سال پیش که بنده به خاطر دارم چند دقیقه به عنوان وقت امساک اعلام میکنند ولی اذان را دقیقا وقت نماز پخش میکنن.
  • باسلام ودرود IR ۰۲:۰۰ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۸
    فکرنکنم اینهمه اختلاف ایجادکنیم خداوند خودش درقران فرموده ازشما آسانی میخواهم سخت نگیرین بعد مااومدیم یه مسله رو بزرگ کردیم تااینهمه اختلاف بوجود بیاد
  • علیرضا IR ۲۲:۳۶ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۷
    دلمون خوش بود دیگه اذان رو درست تشخیص میدن خبر نداشتیم تو اوج پیشرفت دنیا ماشاله یه اذان رو هم نمیتونین درست تشخیص بدین
  • مهدی AE ۱۸:۲۰ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۷
    خداوکیلی اینقدر بودجه صرف این موضوع میشه ؟ هر کسی مدرسه رفته باشه و کتاب فیزیک خونده باشه میدونه با توجه به سرعت نور ۸ دقیقه و ۲ ثانیه طول میکشه تا نور خورشید به زمین برسه و در موقع غروب هم چون ملاک شروع تاریکی این مساله اهمیت چندانی نداره چون زمانی که تاریکی هوا شروع میشه ۸ دقیقه از آن گذشته است.
    • بنده خدا IR ۱۴:۰۵ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۱
      این عدد هشت دقیقه بر اساس محاسبات میدانی «این گروه» است، موسساتی هستند که این عدد را متفاوت به دست آورده اند و ربطی به نور خورشید ندارد
  • ۱۱۱ IR ۱۶:۳۸ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۷
    اگر مطالب گفته شده مستند و درست باشد ، بهترین کار هماهنگی صدا و سیما و منابر که اذان ۸ دقیقه بعد خوانده شود و همه مشکلات هم حل می شود و کسی تفاوت آنرا احساس نخواهد کرد
  • US ۱۶:۱۲ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۷
    باسلام اهل سنت حدود 8 الی 10 دقیقه اذان صبح رو بعد ما میگن میتونه به هم مربط باشه؟
  • ساجد IR ۱۶:۰۲ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۷
    باسلام و احترام خدمت همه دوستان: درنهج البلاغه چاپ دوران جمهوری اسلامی به نقل از حضرت علی (ع)درنامه۵۲ اوقات ادای نماز های پنجگانه بطور کامل و روشن بیان گردیده است. نماز صبح رابامردم هنگامی بخوانید که شخص چهره همراه خویش را بشناسد. حال قضاوت با شماست! اجرتان با خدا
  • IR ۱۵:۱۵ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۷
    قدیم ها به مردم وقتی می گفتن این کارو بکن انجام میدادن چو مخلص بودن واگر هم سوال می شد جواب این بود گذشته هر چه بود صحیح از الان این جوری .ولی حالا تا میگن هزار پند پدری میارن.اگه تابع دین هستی بگو چشم وگرنه هر چه دل تنگت میخواد برو خلاص.
    • تارا IR ۰۱:۵۰ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۸
      دوست عزیز تابع دین نمیگه چشم. وظیفه داره حتی استدلال دیگران رو هم بررسی کنه. مگه اون دنیا کسی غیر از خودمون برای کارهای کرده و نکرده باید جواب بدیم؟ پس نباید گردن دیگری بندازیم و فقط بگیم چشم. شده حکایت چند سال پیش که ماه دو جای شب عید فطر، فرداش دیدن و به همه گفتن دیروز عید بود!!! خب اگر وقت نماز دیرتره باید اذان هم دیرتر گفته بشه، اگر نیست دیگه این بازیا چیه؟
  • علی آقا هستم IR ۱۳:۴۶ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۷
    این که دعوا نداره اذان را ۱۰ دقیقه دیر تر پخش کنند .خلاص
  • علی IR ۱۲:۵۵ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۷
    برادران عزیز هروقت خواستید در باره مسائل دینی,اعم از اصول و فروع مطلبی را اظهار کنید نهایت احتیاط را به خرج بدهند تا مردم دچار سردرگم نشوندو خدشه ای به دین مردم وارد نشود.آیا نمیشد نتیجه محققین در رابطه با طلوع صبح صادق را با بیانی محتاطانه تر مطرح کرد؟مثل مطرح کردن حضرت امام راحل نظرشان را راجع به خواندن نماز صبح در لیالی مقمره.خلاصه یکی از رسالتهی حوزویان حافظا لدینه میباشد
    • ندا IR ۰۱:۵۵ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۸
      الان یه عده میان میگن چرا داری توهین میکنی!!
  • IR ۱۲:۴۲ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۷
    دوستان محقق در عرض جغرافيايي بالا (قم) اين تحقيق را انجام داده الان تكليف عرض هاي پايين مثل شيراز و بندرعباس چي ميشه ملاك ٨ دقيقه براي قم جواب داده پايين چي ان شالله با تركيب فقه و علوم روز بهترين تصميم ها رو بگيريم اين تحقيق بايد در عرض هاي مختلف و در طول هاي مختلف جغرافيايي انجام بشه تا نتيجه قابل اطمينان تر باشه مثلا تو شيراز نسبت به قم دير تر اذان صبح ميشه و زودتر هم افطار پس قطعا در فاصله نماز صبح و اذان صبح هم تفاوت وجود داره
  • علی IR ۱۲:۳۱ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۷
    این بازیهای جدید هست ننیدانم معانیش چیست اگر اقایان از علم علمای مرحوم حرف میزنند و انان را بسیار فاضل میدانند باید بگویند این حرفها چیست ما 60 سال از خدا عنر گرفیم قبد انقلاب و رمان حیاط حضرت امام این حرفها را ندیدم یعنی انروزیهد از قبلیها اگاه تر وداناارند اگر وارد وقت شرعی شده ایم دیرار خواندن یعنی چی شما بفرمایید ایت الله مرعشی و و بقیه اقایان که به رحمت الهی رفتند این را نمیدانستند و شما میدانزدبسی جای تعجب و تامل طول 11 ماه هیموقت ماه کم نمیشه محرم سرجاش هیت فقط ماه رمضان بشیدی با حواس پرتی نامنظم میاد میره بیشتر از این دین زدایی نکنید
  • سفیر AE ۱۲:۳۰ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۷
    واقعا انسان از وقاحت برخی کامنت ها هاج و واج میمونه ....این همه تحقیق شده با بزرگان و علما در میان گذاشته شده و نظری داده شده برخی حتی مفهوم فجر صادق یا .... رو نمیدونن و بالای نظر اساتید نظر میدن
  • کورش IR ۱۰:۵۸ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۷
    خواهش می کنم همین اندک نماز گذار را هم ناامید نکنید که دیگه قید نماز صبح را بزنن
  • بهمن صالحی IR ۰۹:۱۴ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۷
    باسلام بنده یادم هست که دراول انقلاب امام خمینی فتوایی دادندمبنی براینکه شبهای13و14و15 هرماه که نورمهتاب زیاداست وطلوع فجر درست دیده نمیشود نمازصبح را5دقیقه بعدازاذان صبح بخوانید ومن چون خودم مقلدامام بودم دقیقا این فتوی یادم هست
    • سیداحمد IR ۱۴:۴۸ - ۱۳۹۹/۰۲/۲۰
      بله لیالی مغمره بود اسمش
  • IR ۰۸:۴۱ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۷
    نیازی به این کارهای عجیب و غریب نیست. اسلام ساده است. صبح زود باید بریزیم آسمان را نگاه کنیم و نماز بخوانیم. نیازی نیست به جای آسمان ساعت را نگاه کنیم.
    • احمد IR ۱۰:۲۱ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۷
      اگه ابر بود چی؟!!!
  • زینب IR ۰۸:۱۲ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۷
    چرا ما ۸ دقیقه دیر تر بخونیم شما ۸ دقیقه دیرتر اذان پخش کنید این نوع تخقیقات میدانی هم باید نتایجشون به جاهای مربوط گزارش بشه و بعد عمل شه... فقط همین دغدغه فکریمون کم بود
  • محمد IR ۰۷:۲۲ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۷
    با سلام و آرزوی قبولی طاعات و عبادات... از تلاش و زحمات در تعیین دقیق اوقات شرعی بسیار متشکریم. ولی نماز هایی که در قبل در وقت اذان خواندیم درست هست یا باید اعاده نمود؟
  • IR ۰۶:۵۰ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۷
    البته کاش در مورد اوقات شرعی بجای محاسبه ، رویت های طول سال جمع میشد و بر مبنای آن افق شرعی اعلام می گردید
  • جیمی IR ۰۴:۵۸ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۷
    اگر به تحقیقات خودتون خیلی اعتماد دارید خوب بفرمایید اذان صبح رو تغییر بدن دو ۸دقیقه دیرتر بدن . این دیگه چه ... درآوردند.
    • مهدی IR ۲۰:۴۵ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۷
      چرا همون موقع که میگن صبح صادقه اذان نمی گن مسخره ها دین مردم را هم به سخره گرفتین خدا ازتون نگذره
  • IR ۰۳:۰۱ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۷
    آقا یه عمر همه اشتباه کردند چی هرج ومرجی شده دیگه وقت اذان هم شک بردار شده خدا چکنیم مثل پرایدکه پارسال۲۰میلیون بودحالا ۹۰کی به کیه دین هم دیگه خدایا تکلیف ماراروشن کن نه مرجع نه دولت نه مسئول کسی پاسخگو نیست ولی موقع خوردن همه ادعا دارند چکنیم من دیگه بانظر خودم عمل میکنم
  • مسعود IR ۰۲:۲۷ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۷
    سلام علیکم در جواب مخاطب دوستان عزیز توجه آیا مراجع از خودشان چیزی رو میگویند یا طی کارشناسی از روی عقل حکمی صادر میکنند؟ برادر عزیز مکتب شیعه مکتب تحقیق و تفحص مراجع تقلید از روی تحقیق دقیق حکمی رو صادر میکنند پس این مسئله نماز که مهمترین مسئله دین ماست باید تحقیق کنند تا صحت ماجرا رو متوجه بشوند حال آیا مراجع تنها خودشان تحقیق میکنند یا با گروهی از طلاب و دانشمندان؟ اینجاست که پی به نافله ها میبریم که نافله صبح باعث از بین رفتن این شک و تردید میشود.
  • دوستان عزیز توجه فرمایید IR ۱۴:۴۸ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۶
    با سلام و ضمن آرزوی قبولی طاعات باید به عرض برسانم که ظاهرا شما و آن موسسه ... هستید که فکر میکنید ما از شما تقلید میکنیم برادر من باید فتوا رو مرجع بده یعنی چی که ما تحقیق میدانی کردیم؟!!! مثلا اگر یه طلبه محقق بره تحقیق میدانی کنه بعد بفهمه که روزه رو باید 6 ساعت قبل بخوره شما منتشر میکنید؟!!
    • Zb IR ۰۴:۵۶ - ۱۴۰۰/۰۱/۲۷
      این حکم از گذشته بوده و تازگی نداره... اگه نگاهی به رساله بندازید حتما متوجه فجر اول و فجر دوم می شوید...و می دانید که نماز را باید در فجر دوم خواند.
    • امیرعلی IR ۰۵:۱۸ - ۱۴۰۰/۰۱/۲۵
      سلام به همه عزیزان، چرا انقدر موضوع رو سخت میگیرید رفقا، میگن فقط نماز صبح رو 8 دقیقه بعد از اذان بخوانید، شما میتونید لحظه اذان هم بخوانید، اما برای اینکه هیچ شک و تردیدی نباشه علما گفتن 8دقیقه بعد تکلیف رو ادا کنید. بخدا که اسلام خیلی آسون تر از اون چیزیه که خیلی از ماها فکر میکنیم و سخت میگیریم، یه سری از دوستان هم میگن چرا اذان رو 8 دقیقه جلوتر نمیبرن!!! در جواب عرض کنم که علما، صاحبان دانش و مراجع همشون اون زمان اذان صبح رو درست میدونند اما نه به اندازه اذان ظهرو مغرب که همه مطمعنن درسته، اذان صبح رو مثلا 80درصد قبول دارن درسته و بخاطر اون 20درصد میگن 8 دقیقه صبرکنید تا همه مطمعن باشن که 100درصد نمازشون مثل ظهر و مغرب درست میخونن؛ به همین سادگی، والا این همه عصبانیت و ناراحتی نداره خواهرا و برادرای عزیزه من
    • راد IR ۰۵:۰۴ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۸
      دقت کردید همگی به ایشون بی ادبی کردید چون فقط نظرشو گفت!!؟ باید تاسف خورد برای این جامعه
    • فقه تخصصی است IR ۱۶:۴۹ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۷
      وقتی در فهم موضوع بحث مشکل داری مجبوری نظر بدی؟!!!
    • Ali RU ۰۹:۱۹ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۷
      کی گفته تحقیق در مسائل علمی مرجع بودن می‌خواد یا فک کردی مراجع برای چندین هزار مسائل فقهی حتما تحقیق کردن ن‌ لازم نیست مرجع باشی خوب تو برو مقلد باش این آدم کار علمی کرده برا خودش و‌کسی که دنبال تقلید عالمانه است ن کورکورانه حجت است السلام
    • امید IR ۰۷:۲۳ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۷
      چ بی ادب هستی تو نسبت ب محققین.اونا ک نگفتن بیا ازما تقلید کن بی ادب،قدر نشناس زحمات هستید امثال شماها
    • شما توجه کن IR ۱۶:۴۰ - ۱۳۹۹/۰۲/۱۶
      برادر عزیز مراجع گفتن مثلا هروقت آن روشنی سمت مشرق در آسمان پخش شد اذان صبح هست اما تعیین مصداقی آن دست مراجع نیست. مراجع حکم میدن و عرف تعیین مصداق میکنه. پس شما باید بری خودت زمانش رو دربیاری. حالا یه عده ای رفتن زحمت کشیدن این زمان رو دراوردن بعد شما به جای تشکر، باید بگی مگه من مقلد شمام؟! مشکلی نداره هروقت خواستی نمازتو بخون اما ادب رو هم نگه دار